niedziela, 24 marca 2024

Sernik pomarańczowy

 

Delikatny, idealnie słodki i cudownie pachnący sernik. Polecam gorąco :)

---------------------

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 400 g śmietany 18%
  • 8 jajek
  • 1,5 szk. cukru
  • 3op. budyniu śmietankowego
  • 1 pomarańcza (puree)
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej


Dodatkowo: paczka maślanych herbatników

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć pergaminem, na spodzie ułożyć herbatniki.

Rodzynki sparzyć we wrzątku i ostudzić. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę zmiksować na puree. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować do połączenia. Masę serową przelać na herbatniki. Na wierzchu ułożyć rodzynki oraz skórkę pomarańczową i delikatnie zanurzyć je w masie serowej. Piec ok. 60 minut w temp. 180°C. Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzać w rondelku, nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać i wylać na ostudzony sernik

Udanych wypieków ;)

niedziela, 17 marca 2024

3 bit z malinami


 

Wszyscy znają tradycyjne ciasto bez pieczenia 3-bit. Tym razem wersja bogatsza o dodatek malin i serek mascarpone. Idealna kompozycja smaku. Przepis podglądnięty w necie, polecam gorąco!

--------------------------

Składniki na krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g masła w temp. pokojowej

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 2 x opakowania herbatników maślanych
  • 400 g masy kajmakowej
  • ok. 300 g malin
  • kilka kostek czekolady

Formę o wym. 23×28 cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć herbatniki.

400 ml mleka podgrzać z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy oraz żółtka, cały czas mieszając wlać do wrzącego mleka. Gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować dodając po łyżce zimny budyń. Wyłożyć 1/3 na herbatniki, ułożyć maliny i przykryć resztą kremu.

Ponownie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować  masę kajmakową i ułożyć znów herbatniki.

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, po czym podgrzać na niewielkim ogniu. Przestudzić. Śmietankę zmiksować razem z mascarpone na gęsty krem. Dodać przesiany cukier puder oraz żelatynę, szybko wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Oprószyć tartą czekoladą i schłodzić.

niedziela, 11 lutego 2024

Tort Hawajka

 


Biszkopt przełożony masą kokosową, masą śmietanową i dżemem jagodowym tworzą ciekawe trio i w miły sposób przywołują wspomnienie lata… Polecam :)

---------------------------------------------------

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przeciąć wzdłuż na trzy blaty.

Dodatkowo:

·         poncz z wody, soku z cytryny odrobiny cukru pudru i aromatu rumowego
·         opakowanie rurek z kremem
·         słoik dżemu jagodowego
·         złote perełki do dekoracji, opłatek z motywem motyla, maliny, kokosowe praliny

 Masa kokosowa:

  • 500 g serka mascarpone o smaku białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 25 dag cukierków kokosowych w czekoladzie (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody

Serek mascarpone i śmietankę ubić na sztywny krem, dodać żelatynę, wymieszać, na końcu dodać cukierki.

Pierwszy blat ciasta naponczować, posmarować dżemem i przykryć polowa kremu, ułożyć drugi blat ciasta i powtórzyć czynność – naponczować, posmarować dżemem i przykryć pozostałym kremem. Ułożyć trzeci blat biszkoptu i naponczować.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier i żelatynę. 2/3 masy rozłożyć na wierzchu tortu i bokach, wyrównać. Bok tortu udekorować rurkami, a wierzch rozetkami z pozostałej masy śmietanowej i pozostałą dekoracją.

 Udanych wypieków ;)

Print