piątek, 7 grudnia 2012

Ciasto budyniowo - serowe


























Ciasto budyniowo - serowe lub potocznie nazywane ciastem Hali. Przepis na nie miałam tak długo, jak mam swój osobisty zeszyt kulinarny. Wcześniej nie miałam okazji go wypróbować, aż nagle pojawiła się nie lada gratka! Zamówienie na ciasto z budyniem :)  Podobno budyń jest dobry na wszystko, na smutki, niepogodę i pogodę, a w połączeniu z masą serową, stworzył zgrany duet. Moim zdaniem ciasto wyszło całkiem nieźle, do masy serowej dodałabym jeszcze jeden budyń, by masa była stabilniejsza. Polecam. :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 2 szk. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej, prostokątnej formy o wymiarach 22x35cm. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa budyniowa:
  • 3 budynie czekoladowe (każdy po 40g.)
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
Ugotować budynie czekoladowe, gorące wylać na ciasto, wyrównać i ostudzić.

Masa serowa:
  • 4 serki waniliowe (około 600-700g)
  • 0,5 kostki miękkiej margaryny
  • 0,5 szk. cukru
  • 3 jajka + 1 białko
  • budyń śmietankowy
  • skórka pomarańczowa
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, serek i budyń (proszek). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Masę serową wyłożyć na masę budyniową. Piec 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu oblać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print