niedziela, 25 kwietnia 2021

Malinowa księżniczka

Ostatnio w Małej cukierence urzekło mnie ciasto Malinowa księżniczka. W ciemnym biszkopcie skrywa się delikatna masa serowa, przełamana nutką kajmakowej słodyczy między herbatnikami. Całość domyka orzeźwiająca galaretka z malinami. Ten pozornie skomplikowany przekładaniec tworzy bardzo przyjemną kompozycję wizualną i smakową. Przepis podaję z moimi zmianami i polecam gorąco :)

--------------------------------------------

Składniki biszkoptu: 

  • 4 jajka 
  • 160g cukru 
  • 120g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  •  2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia: 

  • 120ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec przez około 25 minut w temp. 170ºC. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki kremu: 

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 120 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500g serka mascarpone

Dodatkowo: 

  • 400g masy kajmakowej 
  • 250g herbatników kakaowych
  • 2 op. galaretki malinowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
  • 500g malin świeżych lub mrożonych

Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Schłodzoną śmietankę ubić na półsztywno, dodać cukier puder, cukier waniliowy i serek mascarpone, wymieszać. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na małym ogniu, delikatnie ostudzić i połączyć z kremem.*

W blaszce ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć połowę kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników,  rozsmarować całą masę kajmakową i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć pozostały krem i ponownie wyrównać. Całość przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć.

Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

* Przekładanie warstw kremem należy zrobić szybko. Jeśli wolicie, można składniki kremu podzielić na dwie części i przełożyć ciasto etapowo.

Udanych wypieków :)

1 komentarz:

Print