wtorek, 24 stycznia 2023

Balladyna bez pieczenia

Szybkie w przygotowaniu, efektowne i rozpływające się w ustach. Połączenie czekoladowego kremu budyniowego, kajmaku i galaretki, idealne do dzisiejszej kawki... Przepis podglądnięty u Moniki, polecam gorąco.

--------------------------------------------

Składniki kremu budyniowego:

  • 900 ml mleka
  • 4 opakowania budyniu czekoladowego
  • 300 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (40 g)
  • 5 łyżek kakao

Zagotować 600 ml mleka. Do gotującego się mleka dodać pozostałe 300 ml mleka wymieszane z proszkiem budyniowym. Całość wymieszać do momentu zagotowania. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier puder i kolejno dodawać po łyżce wystudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać cukier waniliowy i kakao.

Dodatkowo:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 200 g herbatników
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 malinowe galaretki rozpuszczone w 500 ml wody

Na spodzie formy o wym. 24×24 cm ułożyć połowę biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć połowę masy budyniowej i wyrównać, ułożyć herbatniki, a na nie kajmak. Następnie przykryć herbatnikami, pozostałą częścią masy  budyniowej i drugą częścią biszkoptów. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Udanych ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print