wtorek, 12 maja 2020

Sernik 3 smaki




Na blogu można było spotkać Sernik na jogurtach z jeżynami, była też Jogurtowa zebra z brzoskwiniami. Obydwa ciasta świetnie imitowały serniki, które uwielbiam. Dzisiejsze ciasto powstało na bazie kwaśnej śmietany. Tak, jak w poprzednich wypiekach, można się nabrać i bezskutecznie szukać w nim sera. Jest optymalnie słodki, bardzo delikatny, niekłopotliwy i dość efektowny. Przepis zapożyczony od Marioli, polecam gorąco!
---------------------------------------------------------

Kruche ciasto:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250g. margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części. Schłodzić przez godzinę w lodówce.

Masa:
  • 6 białek
  • 1,5 szk. cukru
  • 3 budynie: czekoladowy, toffi, śmietankowy
  • 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
2 białka zmiksować na sztywno, pod koniec dodając 1/2 szklanki cukru, a po chwili budyń czekoladowy (proszek). Dodać 1 śmietanę i zmiksować na wolnych obrotach.

Tak samo postępować, by otrzymać masę toffi i masę śmietankową.


Złożenie ciasta:
Na dno przygotowanej formy o wym. 23x 28cm zetrzeć jedną część ciasta, delikatnie ugnieść. Wyłożyć masę czekoladową, na niej delikatnie rozsmarować masę toffi, a następnie masę śmietankową. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć drugą część kruchego ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Ostudzić przy uchylonych drzwiach piekarnika.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print