Na blogu można było spotkać Sernik na jogurtach z jeżynami, była też Jogurtowa zebra z brzoskwiniami. Obydwa ciasta świetnie imitowały serniki, które uwielbiam. Dzisiejsze ciasto powstało na bazie kwaśnej śmietany. Tak, jak w poprzednich wypiekach, można się nabrać i bezskutecznie szukać w nim sera. Jest optymalnie słodki, bardzo delikatny, niekłopotliwy i dość efektowny. Przepis zapożyczony od Marioli, polecam gorąco!
---------------------------------------------------------
Kruche ciasto:
- 3 szk. mąki pszennej
- 3 żółtka
- 250g. margaryny
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 szk. cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych
składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części. Schłodzić
przez godzinę w lodówce.
Masa:
- 6 białek
- 1,5 szk. cukru
- 3 budynie: czekoladowy, toffi, śmietankowy
- 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
2 białka zmiksować
na sztywno, pod koniec dodając 1/2 szklanki cukru, a po chwili budyń
czekoladowy (proszek). Dodać 1 śmietanę i zmiksować na wolnych obrotach.
Tak samo postępować, by otrzymać masę toffi i masę śmietankową.
Złożenie ciasta:
Na dno przygotowanej formy o
wym. 23x 28cm zetrzeć jedną część ciasta, delikatnie ugnieść. Wyłożyć masę czekoladową,
na niej delikatnie rozsmarować masę toffi, a następnie masę śmietankową. Na
tarce o grubych oczkach zetrzeć drugą część kruchego ciasta. Piec około 60 minut
w temp. 180°C. Ostudzić przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Udanych wypieków ;)
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz