wtorek, 22 października 2019

Jogurtowa zebra z brzoskwiniami



Zauroczona moim ostatnim wypiekiem, tj sernikiem na jogurtach z jeżynami, postanowiłam pójść krok dalej i zrobić jogurtową zebrę z brzoskwiniami. Również w tym przypadku ciasto okazało się dobrą podróbką sernika, cechującą się delikatnością, umiarkowaną słodyczą, dodatkowo cieszącą oko i podniebienie czekoladowymi wzorkami.  Przepis podglądnięty z internetu, podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco!
------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki kruchego spodu:
  • 2 niepełne szk. mąki pszennej
  • pół szk. cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wbić żółtka i dodać posiekane masło. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować dwie kule (1/3 i 2/3) i schłodzić przez godzinę w lodówce. Na dno przygotowanej formy o wym. 22x27cm rozwałkować większą część schłodzonego ciasta. Piec przez ok. 15 minut w temp. 180°C.

Masa jogurtowa:
  • 3 jogurty typu greckiego (po 400 g)
  • 1 szk. cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 150 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń (850 g)
  • cukier puder do oprószenia

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku. Do masy dodawać łyżkami jogurt i proszek budyniowy. Masę serową podzielić na dwie równe części, jedną wymieszać z wystudzoną czekoladą. Na podpieczony spód, łyżka po łyżce, wylewać na przemian ciasto białe i czekoladowe, tworząc tzw. zebrę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piec 30 minut.

Beza: 
  • 3 białka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego

Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec dodając proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć bezą oraz startą na grubych oczkach mniejszą częścią kruchego ciasta. Piec 30 minut w 170°C, ostudzić w piekarniku, oprószyć cukrem pudrem. 

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print