Banalnie
proste, szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne ciasto.
Miałam nieodparte wrażenie, że z każdym dniem było coraz lepsze. Warto
skusić się na nie jesienną porą, polecam!
Źródło: Cynamonowiec
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 4 średnie jabłka, sok z cytryny
- 4 łyżki rodzynek (sparzyć)
- 5 jajek
- 300 g mąki
- 250 g cukru
- 1/2 łyżeczki olejku rumowego
- 220 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Jajka ubić z cukrem i olejkiem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować.
Mąkę,
proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać, połączyć z masą jajeczną
za pomocą łyżki (lub miksera- na najniższych obrotach). Dodać jabłka i
rodzynki, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej o
wym. 9 x 37cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp.
180°C do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz