poniedziałek, 10 listopada 2014

Cynamonowiec

Banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne ciasto. Miałam nieodparte wrażenie, że z każdym dniem było coraz lepsze. Warto skusić się na nie jesienną porą, polecam!

Źródło: Cynamonowiec

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 4 średnie jabłka, sok z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek (sparzyć)
  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1/2 łyżeczki olejku rumowego
  • 220 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.

Jajka ubić z cukrem i olejkiem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać, połączyć z masą jajeczną za pomocą łyżki (lub miksera- na najniższych obrotach). Dodać jabłka i rodzynki, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print