Dziś mój blog świętuje swoje drugie urodziny. To świetna okazja, by moich wyjątkowych stałych i przypadkowych Gości, poczęstować sernikiem z makiem i jabłkami. To idealne połączenie smaków, choć trochę czasochłonne, na pewno jest warte zachodu. Osobiście uwielbiam takie przekładańce, więc szczerze polecam.
Przy okazji pięknie dziękuję za kolejny rok blogowania, Waszą obecność, komentarze i inspiracje :*
Źródło: "103 ciasta siostry Anastazji" + moje zmiany
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 16 dag margaryny
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na przygotowaną formę o wym. 22 x 32cm i upiec na złoty kolor- przez około 25 minut w temp. 170°C.
Składniki masy makowej:
- 20 dag maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
- 2 jajka
- 8 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- kilka kropel aromatu migdałowego
- bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Jajka ubić z cukrem i aromatem. Dodać mak i bakalie, dokładnie wymieszać.
Składniki masy serowej:
- 50 dag twarogu półtłustego, zmielonego
- 10 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 5 jaj
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i jajkami na puszysty krem. Dodać twaróg, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać.
Na przygotowaną formę o wym. 22 x 32 cm rozwałkować pozostałą część ciasta. Równomiernie rozłożyć na niej masę makową i masę serową. Całość piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Ostudzić.
Składniki masy jabłkowej:
- 1-5 kg jabłek
- 1 op. galaretki pomarańczowej
Dodatkowo: polewa kakaowa, posiekane orzeszki do posypania polewy
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na patelni, do odparowania soku. Na koniec dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wyłożyć na upieczone ciasto makowo - serowe i przykryć blatem ciasta upieczonym na samym początku. Ciasto oblać polewą i schłodzić.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz