Wyśmienity przekładaniec "kokietujący" paletą barw i ciekawą kompozycją smaków. Miłym zaskoczeniem dla mnie była masa makowa w połączeniu z galaretką, do której na pewno będę wracać. Jak każdy "piętrowiec", ciasto jest odrobinę czasochłonne, ale warto znaleźć chwilkę na skomponowanie tej barwnej słodkości. Niezbyt słodkie, efektowne, długo zachowujące świeżość. Polecam gorąco!
Inspiracja: 100 nowych ciast siostry Anastazji, ze zmianami.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 50 g mąki tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 21 x 33cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę.
Ciasto miodowe:
- 25 dag mąki pszennej
- 3 łyżki miodu płynnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajo
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do formy o wym. 21 x 33cm. Piec przez około 25 minut. Ostudzić.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 op. galaretki cytrynowej
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić na patelni do odparowania soku. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać.
Masa serowa:
- 50 dag serka homogenizowanego (śmietankowego lub waniliowego)
- 2 op. galaretki truskawkowej lub wiśniowej
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. gorącej wody, ostudzoną wlać do serków, wymieszać.
Dodatkowo:
- 1 puszka masy makowej (około 90 dag)
- 1 op. galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szk. wody (dodać do masy makowej)
- 1 puszka ananasów w plastrach
- 2 op. galaretki brzoskwiniowej rozpuszczone w 3 szk. wody
ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt jasny - masa serowa - plastry ananasa - galaretka
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz