Pojawienie się w marketach moich ulubionych owoców zachęciło mnie do stworzenia całkiem smacznego i nieskomplikowanego przekładańca. Polecam na słodkie oczekiwanie ciepłej wiosny :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić. Przed złożeniem ciasta biszkopt można nasączyć.
Blat kokosowo - makowy:
- 210 g cukru
- 3/4 szk. maku
- 100 g wiórek kokosowych
- 6 białek
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Wiórki kokosowe wymieszać z makiem, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do formy o wym. 21 x 33 cm, piec przez 35-40 minut w temp. 170°C. Ostudzić.
Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
- 1 op. galaretki truskawkowej
- 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
- 1/2 szk. cukru
Truskawki zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy truskawkowej, gotować przez chwilę do zgęstnienia. Przestudzić.
Krem budyniowy:
- 2 op. budyniu waniliowego
- 2 szk. mleka
- 4 łyżki cukru
- 250 g margaryny Kasia
- kilka kropel aromatu migdałowego
Z podanych składników ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem na puszysty krem.
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
Przełożenie ciasta: biszkopt - masa truskawkowa - blat kokosowo makowy - krem budyniowy - truskawki i galaretka
Udanych wypieków! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz