Niebanalne połączenie sernika i marcepana ucieszy podniebienia wielbicieli tych smaków. Sernik o cięższej, niezbyt słodkiej konsystencji, zostaje idealnie zrównoważony słodziutką masą marcepanową. Całość dopełnia dodatek dżemu brzoskwiniowego i gorzkiej czekolady. Sernik prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam gorąco! Skusisz się Mariolciu? ;)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 10 dag masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dno wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki masy serowej:
- 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 duże jajka
- 1 szk. cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia, niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).
Masę serową wylać do tortownicy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 55 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki dżemu brzoskwiniowego
- 200 g białej masy marcepanowej
- cukier puder do podsypania
- polewa czekoladowa do dekoracji
Dżem rozprowadzić na wierzchu sernika. Masę marcepanową rozwałkować na pokrycie sernika (tylko z wierzchu), lekko podsypując cukrem pudrem, by się nie kleiła do stolnicy. Wyciąć koło, położyć na rozsmarowanym dżemie, wyrównać. Brzegi sernika udekorować polewą czekoladową.
Sernik najlepiej smakuje po 12-to godzinnym odpoczynku w lodówce.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz