niedziela, 3 listopada 2019

Muffinki marchewkowe







Dzisiaj małe co nieco na coraz dłuższe wieczory. Marchewkowe muffinki są mięciutkie, wilgotne i zdrowe. W oryginalnym przepisie w połączeniu z pomarańczowym lukrem, natomiast u mnie bez nutki pomarańczy, ale też pysznie. Polecam gorąco! :)
---------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 2 szk. startej marchewki
  • 1 i 1/2 szk. mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szk. oleju roślinnego
  • 3 duże jaja
  • 1 szk. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
 
W drugiej misce wymieszać olej, jajka, cukier, startą marchewkę, olejek. 

Połączyć zawartość obu misek, wymieszać łyżką.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem i piec w temp. 180 st. C przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Lukier:
  • 1 szk. cukru pudru
  • odrobina gorącej wody i soku z cytryny
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Oblać przestudzone muffinki i całkowicie wystudzić.

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print