Dzisiaj małe co nieco na coraz dłuższe wieczory.
Marchewkowe muffinki są mięciutkie, wilgotne i zdrowe. W oryginalnym przepisie w połączeniu z
pomarańczowym lukrem, natomiast u mnie bez nutki pomarańczy, ale też pysznie.
Polecam gorąco! :)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 2 szk. startej marchewki
- 1 i 1/2 szk. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szk. oleju roślinnego
- 3 duże jaja
- 1 szk. brązowego cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do
pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
W drugiej misce wymieszać olej, jajka, cukier, startą
marchewkę, olejek.
Połączyć zawartość obu misek, wymieszać łyżką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wypełnić je
ciastem i piec w temp. 180 st. C przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić
na kratce.
Lukier:
- 1 szk. cukru pudru
- odrobina gorącej wody i soku z cytryny
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
Oblać przestudzone muffinki i całkowicie wystudzić.
Udanych
wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz