Jagodowe ombre, to sernik na zimno,
który jest łatwy w przygotowaniu i zachwyci swoim wyglądem, delikatnością i obłędnie
jagodowym wyrazem, przełamanym słodkim spodem z Oreo. Inspirację znalazłam w Internecie, polecam gorąco :)
----------------------------------------------------------
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 180 g cukru pudru
- 3 pełne łyżki żelatyny
- szklanka jagód
Spód:
- 150 g czekoladowych ciastek (np. Oreo)
- 70 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 100 g deserowej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- jagody lub borówki amerykańskich
Ciastka rozdrobnić
w malakserze, dodać roztopione masło, wymieszać i wylepić spód formy o wym. 24
x 24m. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Twaróg
zmiksować z mascarpone, następnie dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na trzy równe części.
Jagody zmiksować na gładki mus, następnie do jednej części masy serowej
dodać 4/5 jagód, do drugiej części masy serowej dodać pozostałą część jagód, a
ostatnią część masy serowej pozostawić bez dodatku jagód.
W odrobinie
gorącej wody rozpuścić żelatynę. Dodać łyżkę żelatyny do najciemniejszej masy i
dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i
odstawić do lodówki do stężenia. Ponownie podgrzać żelatynę i dodać łyżkę do
jaśniejszej masy. Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do formy,
wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Na końcu dodać łyżkę żelatyny do
białej masy, wymieszać, przełożyć ją do formy i wstawić do lodówki na minimum
kilka godzin.
Śmietankę
podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odczekać minutę i
energicznie wymieszać. Polać wierzch sernika i posypać jagodami lub borówkami
amerykańskimi.
Udanych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz