Truskawkowa nimfa to idealny na teraz sernik na zimno. Ma wiele zalet, od orzeźwiającego smaku,
przez jego delikatność, po prostotę i szybkość wykonania. Ciasto można modyfikować na
wiele sposobów- zrobić na tradycyjnych biszkoptach lub herbatnikach, a masę
serową zrobić dwusmakową lub w uproszczeniu pozostawić jeden smak. Inwencja
twórcza całkowicie dozwolona :) Polecam gorąco :)
-------------------------------------------------------
Masa truskawkowa:
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 1 op. galaretki truskawkowej
- 3/4 szk. wody
- 1/4 szk. cukru pudru
- 1/2 szk. śmietany 30%
Masa cytrynowa:
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 1 op. galaretki cytrynowej
- 3/4 szk. wody
- 1/4 szk. cukru pudru
- 1/2 szk. śmietany 30%
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. wody
- truskawki
- podłużne biszkopty z nadzieniem do wyłożenia dna formy
Dno formy o wym. 23 x 28cm wyłożyć pergaminem, ułożyć
biszkopty.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Do ubitej śmietany dodawać cukier i twaróg, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać zimną, ale płynną galaretkę, ponownie dokładnie zmiksować, wylać na biszkopty i schłodzić w lodówce.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Do ubitej śmietany dodawać cukier i twaróg, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać zimną, ale płynną galaretkę, ponownie dokładnie zmiksować, wylać na biszkopty i schłodzić w lodówce.
W ten sam sposób przygotować masę cytrynową, po czym
rozprowadzić ją na masie truskawkowej. Ponownie schłodzić.
Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą
galaretką. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Udanych! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz