------------------------------------
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 250 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 1 łyżka octu spirytusowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uderzać wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na placek grubości około 1-2 mm. Następnie wycinać paski wzdłuż i przekrawać w poprzek ciasta. Każdy kawałek naciąć w środku i przełożyć przez niego jeden koniec. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem.
Udanych! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz