niedziela, 4 lutego 2024

Faworki z mascarpone

Faworki z mascarpone są niesamowicie kruche, delikatne, rozpływają się w ustach, a do tego długo zachowują swą świeżość. Przepis od Anety, polecam gorąco!

------------------------------------

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uderzać wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na placek grubości około 1-2 mm. Następnie wycinać paski wzdłuż i przekrawać w poprzek ciasta. Każdy kawałek naciąć w środku i przełożyć przez niego jeden koniec. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem.

Udanych! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print