niedziela, 28 stycznia 2024

Sernik Bałwanek

 

Nieco czasochłonny, ale wart efektu końcowego. Sernik delikatny, aksamitny w smaku, idealnie słodki, dobrze współgra z galaretką i słodkim ciastkiem z wierzchu. Polecam gorąco!

-------------------------------

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 1,5 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 500 g śmietanki 30%
  • 20 g żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w 3 szk. wody
  • ciemne herbatniki do wyłożenia blaszki o wym. 23 x 28cm
  • opakowanie ciastek oreo

Uwagi:

  • Sery powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Składniki masy serowej należy podzielić na dwie części i najpierw przygotować pierwszą, a następnie, po stężeniu galaretki, dopiero przystąpić do przygotowania drugiej masy.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody  i odstawić do napęcznienia, dodać trzy łyżki śmietany i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia żelatyny.

Sery przełożyć do miski, dodać cukier, aromat waniliowy i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Śmietankę 30% ubić na sztywno i połączyć z masą serową.

Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać i połączyć z pozostałą masą. Masę wylać na herbatniki i wyrównać. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Gdy masa serowa dobrze zastygnie, wylać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki.

W analogiczny sposób przygotować drugą część masy serowej i wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Gdy masa zastygnie, wierzch udekorować ciastkami oreo.

Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print