Nieco czasochłonny, ale wart efektu końcowego. Sernik delikatny, aksamitny w smaku, idealnie słodki, dobrze współgra z galaretką i słodkim ciastkiem z wierzchu. Polecam gorąco!
-------------------------------
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 500 g serka mascarpone
- 1,5 szk. cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 500 g śmietanki 30%
- 20 g żelatyny
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w 3 szk. wody
- ciemne herbatniki do wyłożenia blaszki o wym. 23 x 28cm
- opakowanie ciastek oreo
Uwagi:
- Sery powinny mieć temperaturę pokojową.
- Składniki masy serowej należy podzielić na dwie części i najpierw przygotować pierwszą, a następnie, po stężeniu galaretki, dopiero przystąpić do przygotowania drugiej masy.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia, dodać trzy łyżki śmietany i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia żelatyny.
Sery przełożyć do miski, dodać cukier, aromat waniliowy i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Śmietankę 30% ubić na sztywno i połączyć z masą serową.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać i połączyć z pozostałą masą. Masę wylać na herbatniki i wyrównać. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Gdy masa serowa dobrze zastygnie, wylać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki.
W analogiczny sposób przygotować drugą część masy serowej i wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Gdy masa zastygnie, wierzch udekorować ciastkami oreo.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz