sobota, 15 czerwca 2024

Bajeczne ciasto z truskawkami

Idealna słodycz ciasta i rewelacyjny smak truskawek przenosi w świat bajek. Ciasto szybkie w przygotowaniu i pomimo swej prostoty bardzo dobre. Polecam!

-----------------------------------------

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 250g schłodzonego masła
  • 4 żółtka
  • 150g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 500g truskawek
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady

Obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy wymieszać w misce. Schłodzone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsypując mąką. Dodać żółtka i wyrobić jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i zamrozić. Większy kawałek ciasta rozwałkować na dno przygotowanej blaszki o wym. 23 x 28cm, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (170°C na funkcji góra-dół). Piec przez około 20 minut, do zrumienienia, po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Z truskawek usunąć szypułki i większe przekroić na pół, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Owoce ułożyć równomiernie na podpieczonym cieście.

Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, równomiernie pokrywając owoce.

Ciasto ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zrobić na cieście esy floresy.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print