--------------------------------------------
Składniki masy serowej:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 op. budyniu waniliowego
- 200 ml mleka
- 3/4 szk. cukru
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
- 2 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki truskawkowej
- 0,5 kg truskawek
- 250 g kakaowych herbatników
- kilka kostek startej czekolady i cukrowe serduszka do dekoracji
Przygotowanie:
Formę o wymiarach 30x25cm wyłożyć pergaminem, na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
W garnku rozpuścić masło i cukier, dodać twaróg i jajka, podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do wrzącej masy serowej, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować, cały czas mieszając, do zgęstnienia.
Połowę masy wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników. Wylać pozostałą masę serową, wyrównać i ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i ostudzić.
Na zimnym cieście ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką. Gdy
galaretka całkowicie zastygnie, ubić schłodzoną śmietankę na sztywny krem, pod koniec
ubijania dodać cukier puder i zimną, ale płynną żelatynę. Masę śmietankową przełożyć na galaretkę,
wyrównać i posypać startą czekoladą i serduszkami.
Udanych! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz