niedziela, 2 czerwca 2024

Sernik gotowany z truskawkami

Sernik z truskawkami - kremowy, aksamitny, idealnie słodki.  Odrobinę czasochłonny z uwagi na oczekiwanie wystygnięcia poszczególnych warstw, ale wart efektu końcowego. Polecam!

--------------------------------------------

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu sernikowego 
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 3/4 szk. cukru
Składniki masy śmietankowej:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
  • 2 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki truskawkowej
  • 0,5 kg truskawek
  • 250 g kakaowych herbatników
  • kilka kostek startej czekolady i cukrowe serduszka do dekoracji

Przygotowanie:

Formę o wymiarach 30x25cm wyłożyć pergaminem, na spodzie ułożyć warstwę herbatników.  

W garnku rozpuścić masło i cukier, dodać twaróg i jajka, podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do wrzącej masy serowej, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować, cały czas mieszając, do zgęstnienia.

Połowę masy wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników. Wylać pozostałą masę serową, wyrównać i ostudzić.

 Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i ostudzić. Na zimnym cieście ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką. Gdy galaretka całkowicie zastygnie, ubić schłodzoną śmietankę na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zimną, ale płynną żelatynę. Masę śmietankową przełożyć na galaretkę, wyrównać i posypać startą czekoladą i serduszkami.

Udanych! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print