czwartek, 11 lipca 2013

Ciasto z masą truskawkową


Przepis na to ciasto zawdzięczam autorce bloga Crispy Biscuits. Masa truskawkowa rzeczywiście jest najlepsza, jaką do tej pory miałam okazję spróbować. Bardzo wyrazisty smak truskawek, orzeźwiający, przełamujący smak tego, co je otacza. Ciekawe jest też rozwiązanie herbatnikowej posypki... Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc nie zastanawiajcie się zbyt długo. Polecam.

Przepis podaję z moimi modyfikacjami.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. mąki pszennej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Do masy przesiać oba rodzaje mąki i delikatnie wymieszać. Dno formy o wymiarach 20 x 32cm wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać biszkopt i piec przez 35 minut w temp. 170°C. Gorący wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika, do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zdjąć górną skórkę.

Masa truskawkowa:
  • 90 dag truskawek świeżych lub mrożonych (użyłam świeżych)
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie śmietankowe

Do garnka wlać 3/4 szk. wody, dodać truskawki i cukier. Gotować 10-15 minut, po czym przetrzeć przez sito. Całość ponownie zagotować, dodać galaretki (proszek) oraz budyń rozcieńczony w 3/4 szk. wody. Całość dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Letnią masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić.

Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo: około 100 gr. herbatników kakaowych

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print