środa, 3 lipca 2013

Rafaello



Przepis na to ciasto, wiele lat temu, dostałam od koleżanki. Lubię kokos, więc przypadło mi do gustu. Jest to jeden z przepisów, do którego lubię wracać. Bardzo szybkie w wykonaniu, proste, kokosowe... Polecam.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki masy:

  • 200 gr. białej czekolady
  • 200 gr. wiórków kokosowych
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 op. śmietan- fixu
Dodatkowo: biszkopt z 6 jaj lub gotowy biszkopt składający się z 3 części.

Biszkopt przekroić na 3 części. Jedną część pokruszyć (używam tarki o dużych oczkach ;)).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszony biszkopt, śmietan fix, białą czekoladę i wiórki kokosowe (część zostawić na obsypanie wierzchu).

Dolną część biszkoptu przykryć połową masy, ułożyć drugą część biszkoptu i posmarować wierzch i boki pozostałą masą. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print