niedziela, 11 maja 2014

Sernik na biszkoptach



Szybki w wykonaniu, bardzo smaczny, wilgotny sernik. Biszkopty tworzą ciekawą, minimalistyczną podstawę, taką jaką lubię w sernikach. Idealny do weekendowej kawki. Polecam bardzo...

Inspiracja: Sernik wielkanocny + moje małe zmiany

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
Dodatkowo: okrągłe biszkopty, skórka pomarańczowa do dekoracji

Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, masło, aromat i mąkę ziemniaczaną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Ułożyć biszkopty, a nie nie umieścić masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 160°C. Ostudzić.

Polewa czekoladowa:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietany 30%
Śmietanę wlać do garnuszka, podgrzewając doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać dwie minuty, po czym energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Po lekkim przestudzeniu udekorować sernik, schłodzić.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print