sobota, 24 maja 2014

Ciasto z truskawkami i masą straciatella


Kto z Was nie lubi truskawek? :) To jedne z moich ulubionych owoców i cieszę się, że sezon na nie powoli się zaczyna. Ciasto jest leciutkie i orzeźwiające, w sam raz na te ciepłe dni... Polecam :)

Inspiracja znaleziona w Skarbcu Kulinarnym. Podaję z moimi małymi zmianami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki biszkoptu:
  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Biszkopt równomiernie rozprowadzić, piec w temp. 170°C przez około 25 minut. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60 cm, po czym ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć "skórkę" z wierzchu biszkopta, dzięki czemu masa serowa będzie lepiej się trzymała. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i odrobiną cukru.

Składniki masy straciatella:
  • 400 g śmietany 30%
  • 500 g serka waniliowego homogenizowanego (użyłam Danio)
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 szk. gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 op. cukru waniliowego

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i serek. Otrzymaną masę szybko połączyć z przestudzoną żelatyną. Dodać startą czekoladę, wymieszać i wylać na biszkopt. Wyrównać.

Dodatkowo:
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 600-700 g truskawek

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Truskawki umyć, osuszyć, rozłożyć na masie straciatella. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print