niedziela, 19 października 2014

Brazylianka




Placki miodowe, przełożone kremem budyniowym i masą jabłkową, a całość zwieńczona polewą kakaową. Pięknie pachnie, cudownie smakuje, dobrze wygląda. Choć to trudne, to dobrze jest poczekać aż miodowe blaty zmiękną, przynajmniej do następnego dnia.  Polecam gorąco.

Inspiracja: Wielka księga ciast siostry Anastazji + moje zmiany

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto miodowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 250 g cukru pudru
  • 2-4 łyżki gęstej śmietany - w zależności od gęstości ciasta
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 równe części. Blachę o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, rozwałkować pierwszą część ciasta i upiec w temp. 190°C przez 20 minut. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe blaty. *

* jeśli po upieczeniu na wierzchu zauważycie odstającą skórkę, może ją delikatnie odkroić, żeby masy lepiej trzymały się ciasta. U mnie trochę się rozwarstwiały.

Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego

W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić mąki, pozostałą część zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozprowadzone mąki i gotować chwilę go zgęstnienia. Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, porcjami dodawać zimny budyń.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 op. galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na patelni 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody i wymieszać z jabłkami.

Dodatkowo: polewa kakaowa
 
Przełożenie ciasta:
 
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem, na niego wyłożyć tężejącą masę jabłkową i przykryć trzecim blatem. Wierzch oblać polewą kakaową.

Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print