Placki miodowe, przełożone kremem budyniowym i masą jabłkową, a całość zwieńczona polewą kakaową. Pięknie pachnie, cudownie smakuje, dobrze wygląda. Choć to trudne, to dobrze jest poczekać aż miodowe blaty zmiękną, przynajmniej do następnego dnia. Polecam gorąco.
Inspiracja: Wielka księga ciast siostry Anastazji + moje zmiany
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto miodowe:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 250 g cukru pudru
- 2-4 łyżki gęstej śmietany - w zależności od gęstości ciasta
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 3 równe części. Blachę o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, rozwałkować pierwszą część ciasta i upiec w temp. 190°C przez 20 minut. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe blaty. *
* jeśli po upieczeniu na wierzchu zauważycie odstającą skórkę, może ją delikatnie odkroić, żeby masy lepiej trzymały się ciasta. U mnie trochę się rozwarstwiały.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 160 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 1 op. cukru waniliowego
W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić mąki, pozostałą część zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozprowadzone mąki i gotować chwilę go zgęstnienia. Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, porcjami dodawać zimny budyń.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 op. galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić na patelni 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody i wymieszać z jabłkami.
Dodatkowo: polewa kakaowa
Przełożenie ciasta:
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem, na niego wyłożyć tężejącą masę jabłkową i przykryć trzecim blatem. Wierzch oblać polewą kakaową.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz