środa, 4 lutego 2015

Ciasto ze słonecznikiem





























Kakaowy, wilgotny biszkopt, przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem galaretki cytrynowej, przełamującym słodycz uprażonego słonecznika, zatopionego w masie kajmakowej. Szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne. Polecam.

Źródło: przepis przyniesiony z pracy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.

Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody
Galaretkę rozpuścić w 1 szk. wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną, leciutko tężejącą galaretkę.

W formie umieścić pierwszy blat ciasta, rozsmarować połowę masy śmietanowej, przykryć drugim blatem ciasta i pozostałą częścią masy. Ułożyć trzeci blat ciasta*

Masa słonecznikowa:
  • 300 g słonecznika łuskanego
  • około 1/4 kostki margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 puszka masy kajmakowej
Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor. Jeśli jest potrzeba, można odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Trzeci (górny) blat biszkoptu posmarować masą kajmakową, posypać uprażonym słonecznikiem. Całość schłodzić w lodówce.

* Górny blat biszkoptu smaruję masą kajmakową przed ułożeniem go na masie śmietanowej - wygodniej i bardziej stabilnie...

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print