Kakaowy,
wilgotny biszkopt, przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem galaretki
cytrynowej, przełamującym słodycz uprażonego słonecznika, zatopionego w
masie kajmakowej. Szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne.
Polecam.
Źródło: przepis przyniesiony z pracy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szk. cukru
- 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka wrzątku
Białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i
żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do
białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub
zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x
28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C.
Wystudzić, przekroić na trzy blaty.
Masa śmietanowa:
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody
W
formie umieścić pierwszy blat ciasta, rozsmarować połowę masy
śmietanowej, przykryć drugim blatem ciasta i pozostałą częścią masy.
Ułożyć trzeci blat ciasta*
Masa słonecznikowa:
- 300 g słonecznika łuskanego
- około 1/4 kostki margaryny
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 puszka masy kajmakowej
Margarynę
rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na
złoty kolor. Jeśli jest potrzeba, można odsączyć nadmiar tłuszczu za
pomocą ręcznika papierowego.
Trzeci (górny) blat biszkoptu posmarować masą kajmakową, posypać uprażonym słonecznikiem. Całość schłodzić w lodówce.
* Górny blat biszkoptu smaruję masą kajmakową przed ułożeniem go na masie śmietanowej - wygodniej i bardziej stabilnie...
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz