niedziela, 22 lutego 2015

Skoleboller - norweskie bułeczki budyniowo kokosowe



Cudowne drożdżówki. Jedwabisty budyń rozpływa się w ustach, a cała gama smaków i aromatów, nawzajem się przenika i zachwyca. Nic dziwnego, że Norwegowie zajadają się nimi przez okrągły rok. Na te bułeczki natknęłam się na stronie Moje Wypieki i szczerze polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:
  • 500 g mąki pszennej
  • 325 ml mleka
  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu* (ponieważ nie dostałam nigdzie kardamonu - użyłam 2 opakowania po 20g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,  zmniejszając przy tym nieco ilość prawdziwego cukru)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 świeżych drożdży
  • 1 jajko

W niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru zrobić rozczyn z drożdży. Pozostałe mleko  podgrzać, dodać masło, cukier, roztrzepane jajko. Mąkę wymieszać z solą i kardamonem, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać 3 łyżki mąki, ale nie więcej - ciasto podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Składniki budyniu:
  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka aromatu z wanilii

W niewielkiej ilości mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną i żółtka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i aromatem, do gotującego dodać rozrobione mąki i gotować chwilę do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odstępach, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Dnem szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce (aż do samej blachy), wypełnić budyniem. Piec w temp. 190°C przez 15-20 minut. Ostudzić.

Lukier:
  • 1,5 szk. cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe do oprószenia
Cukier i wodę utrzeć grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polukrować same brzegi bułeczek i od razu obsypać wiórkami kokosowymi.

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print