Cudowne drożdżówki. Jedwabisty budyń rozpływa się w ustach, a cała gama smaków i aromatów, nawzajem się przenika i zachwyca. Nic dziwnego, że Norwegowie zajadają się nimi przez okrągły rok. Na te bułeczki natknęłam się na stronie Moje Wypieki i szczerze polecam!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 500 g mąki pszennej
- 325 ml mleka
- 50 g masła
- 75 g cukru
- 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu* (ponieważ nie dostałam nigdzie kardamonu - użyłam 2 opakowania po 20g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, zmniejszając przy tym nieco ilość prawdziwego cukru)
- 0,5 łyżeczki soli
- 15 świeżych drożdży
- 1 jajko
W niewielkiej ilości ciepłego mleka i cukru zrobić rozczyn z drożdży. Pozostałe mleko podgrzać, dodać masło, cukier, roztrzepane jajko. Mąkę wymieszać z solą i kardamonem, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać 3 łyżki mąki, ale nie więcej - ciasto podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Składniki budyniu:
- 4 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 75 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka aromatu z wanilii
W niewielkiej ilości mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną i żółtka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i aromatem, do gotującego dodać rozrobione mąki i gotować chwilę do zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odstępach, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Dnem szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce (aż do samej blachy), wypełnić budyniem. Piec w temp. 190°C przez 15-20 minut. Ostudzić.
Lukier:
- 1,5 szk. cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- wiórki kokosowe do oprószenia
Cukier i wodę utrzeć grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polukrować same brzegi bułeczek i od razu obsypać wiórkami kokosowymi.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz