sobota, 17 stycznia 2015

Rogaliki z twarożkiem



Bardzo delikatne i puszyste rogaliki, z prostym- ale cudownie serowym nadzieniem. Z podanych proporcji wychodzi aż 50 zgrabnych rogalików, dlatego zrobiłam z połowy porcji. Ciasto z początku może być trochę lepkie, ale podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Minimalnie można dosypać mąki przy wałkowaniu i wycinaniu kształtnych trójkątów. Najlepsze pierwszego dnia. Polecam!

Inspiracja znaleziona na stronie Moje Wypieki.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta (na 50 rogalików):
  • 560 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • pół łyżeczki soli
Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn drożdżowy, jajka, cukier waniliowy, sól i wyrobić ciasto. Na końcu dodać roztopione masło i ponownie wyrobić.  Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny- do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na prostokąt o wym. 18x35cm. Wycinać na przemian trójkąty. U podstawy nakładać łyżeczkę nadzienia i zawijać rogaliki. Sposób wycinania i zawijania rogalików możecie zobaczyć na tym filmie (klik).

Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w sporych odległościach, przykryć  na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 170°C przez 15-20 minut. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Nadzienie:
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru z wanilią (zmniejszając proporcje o połowę, użyłam 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego)
Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć (może być przy użyciu widelca)

Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, cukier puder do oprószenia rogalików

Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print