Bardzo delikatne i puszyste rogaliki, z prostym- ale cudownie serowym nadzieniem. Z podanych proporcji wychodzi aż 50 zgrabnych rogalików, dlatego zrobiłam z połowy porcji. Ciasto z początku może być trochę lepkie, ale podczas wyrastania zmieni swoją konsystencję. Minimalnie można dosypać mąki przy wałkowaniu i wycinaniu kształtnych trójkątów. Najlepsze pierwszego dnia. Polecam!
Inspiracja znaleziona na stronie Moje Wypieki.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta (na 50 rogalików):
- 560 g mąki
- 20 g drożdży
- 350 ml mleka
- 2 jajka
- 80 g roztopionego masła
- 75 g cukru
- pół łyżeczki soli
Mleko
podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn drożdżowy, jajka, cukier
waniliowy, sól i wyrobić ciasto. Na końcu dodać roztopione masło i
ponownie wyrobić. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe
miejsce na 1,5 godziny- do podwojenia objętości.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na prostokąt o
wym. 18x35cm. Wycinać na przemian trójkąty. U podstawy nakładać łyżeczkę
nadzienia i zawijać rogaliki. Sposób wycinania i zawijania rogalików
możecie zobaczyć na tym filmie (klik).
Układać
na blaszce wyłożonej pergaminem w sporych odległościach, przykryć na
30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp.
170°C przez 15-20 minut. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem
pudrem.
Nadzienie:
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 4-5 łyżek cukru z wanilią (zmniejszając proporcje o połowę, użyłam 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego)
Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć (może być przy użyciu widelca)
Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, cukier puder do oprószenia rogalików
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz