To ciasto zaintrygowało mnie już rok temu, gdy zobaczyłam je u Beetle. Ponieważ arbuz w cieście jest raczej rzadkością, wiedziałam, że prędzej czy później, będę musiała przekonać się, jak wypada w towarzystwie dwóch biszkoptów, masy śmietanowej oraz soczystych truskawek w galaretce. Efekt końcowy bardzo miło zaskakuje. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam bardzo!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 1 szk. cukru
- 1 szk. mąki minus 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka
ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do
pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Masę przelać do formy o
wym. 20 x 30cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w
temp. 180°C. Wystudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, nasączyć
(niekoniecznie).
Biszkopt z makiem:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szk. cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki suchego maku
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać
cukier, a następnie strużką wlać ocet. Mąki i mak wymieszać ze sobą i
delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wstawić do nagrzanego
piekarnika, piec 25 - 30 minut w temp. 160 - 170°C. Ostudzić.
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę rozsmarować na biszkopcie, schłodzić.
Masa arbuzowa:
- 1/2 kg miąższu z arbuza
- 1 op. galaretki arbuzowej (Winiary)
- 1 op. budyniu śmietankowego
Miąższ
z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla gotować
10-15 minut. Arbuza można zblenderować. Dodać galaretkę, energicznie
wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości
wody, dodać do masy arbuzowej i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić,
tężejącą masę przełożyć na masę śmietanową. Przykryć biszkoptem
makowym.
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki truskawkowej (rozpuścić, ostudzić)
- ok. 500 g truskawek
Truskawki umyć, pokroić, ułożyć na biszkopcie makowym. Zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz