sobota, 18 lipca 2015

Arbuzowiec


To ciasto zaintrygowało mnie już rok temu, gdy zobaczyłam je u Beetle. Ponieważ arbuz w cieście jest raczej rzadkością, wiedziałam, że prędzej czy później, będę musiała przekonać się, jak wypada w towarzystwie dwóch biszkoptów, masy śmietanowej oraz soczystych truskawek w galaretce. Efekt końcowy bardzo miło zaskakuje. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam bardzo!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki minus 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Masę przelać do formy o wym. 20 x 30cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temp. 180°C. Wystudzić, zdjąć wierzchnią skórkę, nasączyć (niekoniecznie).

Biszkopt z makiem:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie strużką wlać ocet. Mąki i mak wymieszać ze sobą i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut w temp. 160 - 170°C. Ostudzić.

Masa śmietanowa:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę rozsmarować na biszkopcie, schłodzić.

Masa arbuzowa:
  • 1/2 kg miąższu z arbuza
  • 1 op. galaretki arbuzowej (Winiary)
  • 1 op. budyniu śmietankowego

Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla gotować 10-15 minut. Arbuza można zblenderować. Dodać galaretkę, energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać do masy arbuzowej i gotować chwilę do zgęstnienia. Ostudzić, tężejącą masę przełożyć na masę śmietanową. Przykryć biszkoptem makowym.

Dodatkowo:
  • 2 op. galaretki truskawkowej (rozpuścić, ostudzić)
  • ok. 500 g truskawek

Truskawki umyć, pokroić, ułożyć na biszkopcie makowym. Zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print