Przedstawiam dzisiaj pomysł na wykorzystanie (zamrożonych) białek, a przy okazji pyszne i lekkie ciasto z sezonowymi owocami. Polecam gorąco!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt makowy:
- 6 białek
- szczypta soli
- 3/4 szk. mąki
- 1/2 szk. cukru
- 3/4 szk. suchego maku
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy o wym. 20 x 20 cm. Piec około 40 minut w temp. 180' C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Masa serowa:
- 700 g serka waniliowego homogenizowanego
- 1 szk. śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- ok. 1/4 szk. gorącej wody
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, po przestudzeniu połączyć z resztą składników.
Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć drugą część masy. Odstawić do całkowitego stężenia masy.
Dodatkowo: 2 op. galaretki o dowolnym smaku i owoce (u mnie malinki)
Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz