niedziela, 2 sierpnia 2015

Sernik z orzechami i brzoskwiniami


Sernik z brzoskwiniami, w otoczeniu ciasta kruchego i niebanalnego ciasta orzechowego. Trudno oprzeć się takiej kompozycji smakowej, o czym przekonała się jakiś czas temu Mariolcia. Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast s. Anastazji", której de facto nie mam ;) Gorąco polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:
  • 3 szk. mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.

Masa orzechowa:
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szk. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stopionego masła

Masło, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać, ostudzić. Dodać żółtka, ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć.

Masa serowa:
  • 750 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g stopionego masła
  • 8 jaj
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 g cukru

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Dodatkowo: puszka brzoskwiń

Złożenie ciasta (forma o wym. 23 x 33cm):

1/2 ciasta kruchego - masa orzechowa - 1/2 masy serowej - brzoskwinie pokrojone w kostkę - 1/2 masy serowej - 1/2 ciasta kruchego

Całość piec w temp. 180°C przez około 60-80 minut. Ostudzić w piekarniku.

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print