Sernik z brzoskwiniami, w otoczeniu ciasta kruchego i niebanalnego ciasta orzechowego. Trudno oprzeć się takiej kompozycji smakowej, o czym przekonała się jakiś czas temu Mariolcia. Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast s. Anastazji", której de facto nie mam ;) Gorąco polecam!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.
Masa orzechowa:
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/4 szk. mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stopionego masła
Masło, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać, ostudzić. Dodać żółtka, ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć.
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 200 g stopionego masła
- 8 jaj
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 300 g cukru
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Dodatkowo: puszka brzoskwiń
Złożenie ciasta (forma o wym. 23 x 33cm):
1/2 ciasta kruchego - masa orzechowa - 1/2 masy serowej - brzoskwinie pokrojone w kostkę - 1/2 masy serowej - 1/2 ciasta kruchego
Całość piec w temp. 180°C przez około 60-80 minut. Ostudzić w piekarniku.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz