Inspirację na to ciasto znalazłam w Wielkiej Księdze Ciast s. Anastazji. Zamiast masy budyniowej użyłam masy serowej, co nadało ciastu przyjemnej lekkości i delikatności. Wierzch ciasta zwieńczyły soczyste brzoskwinki w galaretce. Jeśli nie lubicie suchych ciast, biszkopt można nasączyć. Polecam!
Dziękując Wam za to, że odwiedzaliście mój blog w minionym roku, życzę Wam w tym Nowym Roczku mnóstwa uśmiechu, nie tylko zimową porą, zdrowia, zwykłej ludzkiej życzliwości, realizacji zamierzeń i spełnienia najdrobniejszych marzeń. Wszystkiego Najlepszego! Agnieszka
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 5 jajek
- 3/4 szk. cukru
- 2/3 szk. mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szk. kakao
Dodatkowo:
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Biszkopty posmarować dżemem, skleić.
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć połowę ciasta, ułożyć sklejone biszkopty, wylać pozostałą część ciasta. Całość piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Wystudzić.
Składniki masy serowej:
- 700 gr. serka waniliowego homogenizowanego
- 1 szk. śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- ok. 1/4 szk. gorącej wody
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 2 op. galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, po przestudzeniu połączyć z resztą składników. Powstałą masę wylać na biszkopt, wyrównać i schłodzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Udanych wypieków! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz