sobota, 30 stycznia 2016

Z masą brzoskwiniową


Przepis pochodzi z książki 103 ciasta siostry Anastazji. Chcąc uniknąć surowych żółtek w masie, zmodyfikowałam nieco przepis. Połączenie orzechów, kokosu i brzoskwiń smakowało niebanalnie. Polecam gorąco ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 8 dag cukru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 180°C przez 30-40 minut. Po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Biszkopt kokosowy:

  • 6 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodać cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 180°C przez 30-40 minut. Ostudzić.

Masa brzoskwiniowa:
  • puszka brzoskwiń
  • 6 żółtek
  • 1/2 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka Kasi

Odlać sok z brzoskwiń, jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody, zagotować. Żółtka, mąkę i budyń rozmieszać z małą ilością wody, wlać do wrzącego soku, gotować chwilę do zgęstnienia. Przestudzić i utrzeć z Kasią na puszysty krem. Dodać drobno pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

Dodatkowo: polewa czekoladowa


Przełożenie:

Biszkopt orzechowy - połowa masy brzoskwiniowej - biszkopt kokosowy - połowa masy brzoskwiniowej - biszkopt orzechowy - polewa

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print