Przedstawiam bajecznie kolorowe ciasto, które z powodzeniem sprawdzi się na każdym przyjęciu. Leciutkie, niezbyt słodkie, proste w przygotowaniu. Moim zdaniem najlepsze na 2-3 dzień. Przepis podglądnęłam u Mariolci i gorąco polecam!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
baza:
- 9 białek
- 1,5 szk. cukru
- 1,5 szk. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szk. oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej masy, podzielić na cztery równe części.
białe:
- ¼ bazy
- 3 łyżki maku
Do bazy dodać mak i dokładnie wymieszać.
żółte:
- ¼ bazy
- 4 żółtka
- łyżka mąki pszennej
Do bazy dodać żółtka, mąkę i dokładnie wymieszać.
różowe:
- ¼ bazy
- 1 opakowanie różowego kisielu
Do bazy dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
kakaowe:
- ¼ bazy
- 1 łyżka kakao
Do bazy dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na środek formy o wym. 21 x 33 cm wykładać naprzemiennie po dwie łyżki każdego ciasta, do wyczerpania składników. Piec 45 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast: - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast: - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Masa:
- 6 galaretek (np. 2 cytrynowe i 4 różnokolorowe)
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie 4 serki Danio o łącznej wadze 560 g)
4 galaretki różnokolorowe rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia i pokroić w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski. - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
wie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski. - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
wie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski. - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski. - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski. - See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/11/ciasto-cyganskie-sciezki.html#sthash.zQ6P7RhC.dpuf
2 galaretki rozpuścić w 3/4 szk. wody, ostudzić. Płynne połączyć z serkami, dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać. Masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim. Oblać polewą czekoladową, schłodzić.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz