wtorek, 21 marca 2017

Mandarynka

Mandarynka, to połączenie delikatnego biszkoptu z orzeźwiającą masą jabłkową, wyrazistym kremem orzechowym, a wszystko to zwieńczone zostało soczystymi mandarynkami zatopionymi w galaretce. Połączenie dosyć ciekawe, podobno pyszne ;) Przepis pochodzący ze zbioru ciast s. Anastazji podaję z moimi zmianami, polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na patelni. Na końcu dodać galaretki (proszek), dokładnie wymieszać. Ostudzić i ułożyć na biszkopcie.

Masa orzechowa:

  • 1 szk. słodkiego mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag masła
Dodatkowo:
  • 1/2 kg mandarynek
  • 2 op. galaretki pomarańczowej - rozpuścić w 3 szk. wody
Mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodać przestudzone orzechy. Masę ułożyć na masie jabłkowej, wyrównać.

Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek, zalać tężejącą galaretką.

Udanych wypieków! ;)

2 komentarze:

Print