------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 50 g mąki tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 op. galaretki pomarańczowej
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na patelni. Na końcu dodać galaretki (proszek), dokładnie wymieszać. Ostudzić i ułożyć na biszkopcie.
Masa orzechowa:
- 1 szk. słodkiego mleka
- 1/2 szk. cukru
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich
- 25 dag masła
- 1/2 kg mandarynek
- 2 op. galaretki pomarańczowej - rozpuścić w 3 szk. wody
Mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodać przestudzone orzechy. Masę ułożyć na masie jabłkowej, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek, zalać tężejącą galaretką.
Udanych wypieków! ;)
Jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń22 x 32 cm 🙂
Usuń