Kolorowe ciasto siostry Anastazji, rozpływające się w ustach, leciutkie... oj tam, że na kremówce! ;) Żeby je ożywić, do śmietankowej warstwy dodałam cytrynową galaretkę, która idealnie przełamuje słodycz pozostałych warstw. Polecam!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 50 g mąki tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 op. galaretki pomarańczowej (rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody)
- 2 paczki delicji
Masa różowa:
- 1/2 l. śmietany 30%
- 2 galaretki wiśniowe
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać. Ułożyć delicje.
Masa śmietankowa:
- 1/2 l. śmietany 30%
- 1 op. galaretki cytrynowej
- 1-2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i płynną galaretkę. Masę wylać na delicje, wyrównać. Po lekkim stężeniu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą, pomarańczową galaretką. Schłodzić.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz