Myślę, że to ciasto wywoła uśmiech nie tylko na twarzy Teściowej, ale także u zwolenników słodko-kwaśnych, nie zbyt ciężkich przekładańców. Jest trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Polecam :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
Ciasto makowo - kokosowe:
- 5 białek
- 1/2 szk. cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szk. suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wym. 22 x 32cm, piec w temp. 160-180°C przez ok. 30 - 40 minut.
Masa budyniowa:
- 2 szk. mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat.
Dodatkowo:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 2 op. galaretki pomarańczowej
- rodzynki
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przełożenie:
Ciemny biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - ciasto makowo-kokosowe - masa - dżem z czarnej porzeczki - ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nakładamy rodzynkę - galaretka
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz