Delikatność masy śmietanowej równoważy słodycz masy krówkowo - słonecznikowej. Całość przełamuje lekko kwaśny dżem z czarnej porzeczki, a to wszystko ukryte w kakaowym biszkopcie. Zdecydowanie faworyt na moim świątecznym stole. Polecam gorąco!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szk. cukru
- 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka wrzątku
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Masa krówkowo - słonecznikowa:
- 300 g obranego słonecznika
- 1/4 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mleka
- 1 puszka masy krówkowej
- 250 g masła
Słonecznik wymieszać z roztopioną margaryną, cukrem i mlekiem. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i zapiec na złoty kolor w temp. 175°C przez około 20 minut. Ostudzić i pokruszyć. Masło utrzeć na puszysty krem, dodać masę krówkową i słonecznik.
Masa śmietanowa:
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody
Galaretkę rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę.
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- wiórki czekolady deserowej
Przełożenie: pierwszy blat ciasta - dżem - masa krówkowo- słonecznikowa - drugi blat ciasta - masa śmietanowa - wiórki czekoladowe
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz