niedziela, 8 kwietnia 2018

Słonecznikowiec


Delikatność masy śmietanowej równoważy słodycz masy krówkowo - słonecznikowej. Całość przełamuje lekko kwaśny dżem z czarnej porzeczki, a to wszystko ukryte w kakaowym biszkopcie. Zdecydowanie faworyt na moim świątecznym stole. Polecam gorąco!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa krówkowo - słonecznikowa:
  • 300 g obranego słonecznika
  • 1/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 250 g masła
Słonecznik wymieszać z roztopioną margaryną, cukrem i mlekiem. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i zapiec na złoty kolor w temp. 175°C przez około 20 minut. Ostudzić i pokruszyć. Masło utrzeć na puszysty krem, dodać masę krówkową i słonecznik. 

Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody

Galaretkę rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną galaretkę.

Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • wiórki czekolady deserowej
Przełożenie: pierwszy blat ciasta - dżem - masa krówkowo- słonecznikowa - drugi blat ciasta - masa śmietanowa - wiórki czekoladowe

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print