niedziela, 9 grudnia 2018

Orzechowe rożki




O tych ciasteczkach powiem krótko, są proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i delikatne. Długo zachowują świeżość, warto je zrobić na nadchodzące święta. Polecam gorąco :)

Inspiracja: Ciasteczka orzechowe rożki

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 1/3 szk. zmielonych orzechów laskowych
  • 1 szk. mąki
  • 130g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady

Mąkę, orzechy, kakao, cukier wanilinowy i cukier puder wymieszać razem. Dodać posiekane masło, żółtko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 60 minut do lodówki.

Z ciasta odrywać kawałki i formować wałeczki, ich końce zaginać ku sobie, nadając kształt rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15-20 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać nią zimne ciasteczka.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print