poniedziałek, 24 grudnia 2018

Orzeszki

























W tym roku Mikołaj sprezentował mi maszynkę do pieczenia orzeszków, tym samym przyczyniając się do powstania mojej nowej tradycji świątecznej. Ciasteczka wydają się pracochłonne, ale wbrew pozorom, robi się je szybko i przyjemnie. Są smaczne i kruche, a z ulubionym nadzieniem, tworzą idealną całość. Przez żołądek, trafiły również do serca mojego Męża... ;) Inspiracja łączona stąd i stąd. Polecam!

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, życzę Wam zdrowych, spokojnych i radosnych chwil spędzonych w gronie osób, które kochacie. Niech magia świąt towarzyszy Wam jak najdłużej. Wesołych Świąt!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na około 100 orzeszków (po złączeniu).

Łupinki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego 
  • 250 g zimnego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

W naczyniu umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę i nożem posiekać do momentu otrzymania kruszonki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść całość. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Z ciasta robić małe wałeczki (wielkość trzeba wyczuć). Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić. W zamkniętym pudełku, łupinki można przechowywać dłużej.

Nadzienie:

  • 250 g masła
  • 250 ml wody
  • 1,5 szk. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 5 szk. mleka w proszku
  • 100 g mielonych orzechów włoskich

Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Na końcu dodać zmielone orzechy. Po lekkim stężeniu masy, napełniać łupinki nadzieniem i sklejać. Schłodzić.

Udanej zabawy! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print