środa, 5 grudnia 2018

Pleśniak z jabłkami



Chyba każdy z Was miał przyjemność upiec to ciasto i pewnie ile domów, tyle sprawdzonych przepisów. Kiedy powiedziałam Mężowi, że upiekę pleśniaka z jabłkami, na Jego twarzy w pierwszej chwili pojawił się szeroki uśmiech, a potem zabrzmiało przerażające pytanie: "a dżem???" :) Wzbogaciłam więc przepis o dodatek dżemu, co fajnie przełamało słodycz pozostałych warstw. Inspirację znalazłam tutaj, podaję z moimi kilkoma zmianami i polecam gorąco :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250g margaryny
  • 2 łyżki kakao

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka oraz margarynę. Całość zagnieść szybko na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Każdą część owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, uprażyć na patelni do odparowania soku, pod koniec dodać cukry, ostudzić.

Pianka bezowa:
  • 5 białek
  • 0,5 szk. cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • żurawina, orzechy włoskie
  • cukier puder
Formę o wymiarach 23 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dno zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, posmarować dżemem. Zetrzeć jasne ciasto, wyrównać, wyłożyć jabłka, posypać bakaliami. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i budyń, delikatnie wyłożyć na jabłka i zetrzeć ostatnią część ciasta. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez 55 minut. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print