Chyba każdy z Was miał przyjemność upiec to ciasto i pewnie ile domów, tyle sprawdzonych przepisów. Kiedy powiedziałam Mężowi, że upiekę pleśniaka z jabłkami, na Jego twarzy w pierwszej chwili pojawił się szeroki uśmiech, a potem zabrzmiało przerażające pytanie: "a dżem???" :) Wzbogaciłam więc przepis o dodatek dżemu, co fajnie przełamało słodycz pozostałych warstw. Inspirację znalazłam tutaj, podaję z moimi kilkoma zmianami i polecam gorąco :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 3 szk. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szk. cukru pudru
- 5 żółtek
- 250g margaryny
- 2 łyżki kakao
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka oraz margarynę. Całość zagnieść szybko na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Każdą część owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
Pianka bezowa:
- 5 białek
- 0,5 szk. cukru
- 1 op. budyniu waniliowego
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- żurawina, orzechy włoskie
- cukier puder
Formę o wymiarach 23 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dno zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, posmarować dżemem. Zetrzeć jasne ciasto, wyrównać, wyłożyć jabłka, posypać bakaliami. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i budyń, delikatnie wyłożyć na jabłka i zetrzeć ostatnią część ciasta. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez 55 minut. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz