Dzisiaj ciasto przywołujące miłe wspomnienie lata. Jest nieco czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Kakaowy biszkopt przykryty słodką masą kajmakową, skrywa w sobie delikatną masę śmietankową i orzeźwiającą masę truskawkową. Dla mnie bomba, polecam gorąco ;)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szk. cukru
- 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka wrzątku
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Masa śmietanowa:
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 op. galaretki cytrynowej + 1 szk. wody
Galaretkę rozpuścić w 1 szk. wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i zimną, leciutko tężejącą galaretkę.
Masa truskawkowa:
- 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
- 3 op. galaretki truskawkowej
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów
Masa słonecznikowa:
- 300 g słonecznika łuskanego
- około 1/5 kostki margaryny
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 puszka masy kajmakowej
Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy, usmażyć na złoty kolor. Jeśli potrzeba, odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Przełożenie: biszkopt - masa śmietankowa - połowa masy truskawkowej - biszkopty - połowa masy truskawkowej - masa śmietankowa - biszkopt - masa kajmakowa i słonecznik
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz