Te delikatne ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu. Tak jak szybko powstają, tak samo szybko znikają, w niewyjaśnionych okolicznościach ;) Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 7 dni. Inspiracja zaczerpnięta od Doroty, podaję ze zmianami. Polecam!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na 20 sztuk:
- 125 g masła
- pół szk. drobnego cukru
- pół szk. miałkiego jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka ciemnego rumu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szk. posiekanej białej czekolady
- 1 szk. suszonej żurawiny
Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej do oblania ciastek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i oba cukry utrzeć do powstania puszystej masy. Cały czas ucierając dodać jajko, rum i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać białą czekoladę i suszoną żurawinę, wymieszać.
Formę wyłożyć pergaminem. Z pełnej łyżki ciasta formować kulki i układać je w sporych odstępach. Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 - 10 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, a następnie przenieść je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia. Udekorować polewą.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz