piątek, 4 stycznia 2019

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
























Te delikatne ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu. Tak jak szybko powstają, tak samo szybko znikają, w niewyjaśnionych okolicznościach ;) Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku  do 7 dni. Inspiracja zaczerpnięta od Doroty, podaję ze zmianami. Polecam!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na 20 sztuk:
  • 125 g masła
  • pół szk. drobnego cukru
  • pół szk. miałkiego jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szk. posiekanej białej czekolady
  • 1 szk. suszonej żurawiny

Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej do oblania ciastek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło i oba cukry utrzeć do powstania puszystej masy. Cały czas ucierając dodać jajko, rum i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać białą czekoladę i suszoną żurawinę, wymieszać.

Formę wyłożyć pergaminem. Z pełnej łyżki ciasta formować kulki i układać je w sporych odstępach. Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 - 10 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, a następnie przenieść je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia. Udekorować polewą.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print