niedziela, 12 maja 2019

Sernik z makiem i brzoskwiniami




















Pomiędzy delikatnym kakaowym ciastem kruchym, ukryty został sernik z makiem. Bardzo przyjemnym akcentem jest soczysta brzoskwinia, która świetnie komponuje się z całością. Wielbicielom słodszych wypieków, proponuję do masy serowej dodać więcej cukru, bo mnie osobiście trochę go brakowało. Polecam! :)

------------------------------------------------------------------------------------------ 
Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki 
  • 200 g margaryny 
  • 1/2 szk. cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżki gęstej śmietany
Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części (większą i mniejszą) i schłodzić w lodówce przez godzinę. Spód przygotowanej formy o wymiarach 33x21cm wylepić większą częścią ciasta. Piec ok.10 minut w 180' C.
Masa serowa: 

  • 1 kg sera 3-krotnie mielonego
  • 1 szk. cukru 
  • 100 g masła 
  • 4 jajka 
  • 1 op. budyniu śmietankowego
Masło utrzeć na puch, połączyć z cukrem i żółtkami wciąż ucierając. Następnie dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową. 

Masa makowa: 

  • 5 białek 
  • 1 szk. zmielonego maku 
  • 1/2 szk. wiórków kokosowych
  • 1/2 szk. cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać zmielony mak, wiórki kokosowe i mąkę. Całość delikatnie wymieszać.
 
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • cukier puder
Na podpieczony kruchy spód wylewać na przemian masę serową i makową, tworząc łatki. Podpiec 20 minut w 160' C.

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i zetrzeć pozostałe, schłodzone kruche ciasto. Piec kolejne 40-50 minut w 160' C. Ostudzić  w piekarniku, oprószyć cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print