Pomiędzy delikatnym kakaowym ciastem kruchym, ukryty został sernik z makiem. Bardzo przyjemnym akcentem jest soczysta brzoskwinia, która świetnie komponuje się z całością. Wielbicielom słodszych wypieków, proponuję do masy serowej dodać więcej cukru, bo mnie osobiście trochę go brakowało. Polecam! :)
Źródło: Sero-makowiec z brzoskwiniami
------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto kruche:
- 3 szk. mąki
- 200 g margaryny
- 1/2 szk. cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki gęstej śmietany
Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części (większą i mniejszą) i
schłodzić w lodówce przez godzinę. Spód przygotowanej formy o wymiarach 33x21cm wylepić większą częścią ciasta. Piec ok.10 minut w 180' C.
Masa serowa:
- 1 kg sera 3-krotnie mielonego
- 1 szk. cukru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 op. budyniu śmietankowego
Masło utrzeć na
puch, połączyć z cukrem i żółtkami wciąż ucierając. Następnie dodawać
łyżkami ser i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z
masą serową.
Masa makowa:
- 5 białek
- 1 szk. zmielonego maku
- 1/2 szk. wiórków kokosowych
- 1/2 szk. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na
sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać zmielony mak, wiórki
kokosowe i mąkę. Całość delikatnie wymieszać.
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder
Na podpieczony kruchy spód
wylewać na przemian masę serową i makową, tworząc łatki. Podpiec
20 minut w 160' C.
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i zetrzeć
pozostałe, schłodzone kruche ciasto. Piec kolejne 40-50 minut w 160' C. Ostudzić w piekarniku, oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz