poniedziałek, 20 maja 2019

Sernik z musem malinowym
























To, że sernik nie może być nudny, wiem nie od dziś, zwłaszcza gdy występuje w doborowym towarzystwie delikatnego musu malinowego. Całość idealnie się komponuje  wizualnie i smakowo. Polecam na każdą okazję :)

 Inspiracja: Sernik z musem malinowym, z modyfikacjami
---------------------------------------------------------------------------

Składniki na spód:
  • 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 30 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji tzw. mokrego piasku.

Dno formy o wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć pergaminem, wysypać ciasteczka i dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut. Wyjąć, lekko przestudzić.

Składniki na masę serową (powinny być w temp. pokojowej):
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia składników, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Mus malinowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%, dobrze schłodzonej
  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny w proszku 
Dodatkowo: bezy, listki mięty, maliny do dekoracji
Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko, nasionka wyrzucić. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie gotować. Dodać do ciepłego malinowego puree, dokładnie wymieszać, przestudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem, dodać puree z malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu malinowego wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ozdobić malinami, pokruszonymi bezami i listkami mięty.

Udanych wypieków! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print