Dzisiaj ciasto dla wielbicieli popularnych cukierków michałków, ukrytych w kremie, pomiędzy kakaowymi blatami ciasta. Słodycz ciasta została przełamana dżemem z czarnej porzeczki i delikatną niczym chmurka masą śmietanową. Jest to lider wśród ciast na naszym świątecznym stole. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Zjem to! Przepis podaję z moimi zmianami i polecam bardzo! :)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
- 1 szk. cukru
- 1/2 szk. wody
- 3/4 szk. oleju
- 3 łyżki kakao
oraz
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szk. mąki pszennej
- 1/2 szk. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g orzechów laskowych
Wodę, cukier, kakao i olej
umieścić w garnuszku i zagotować do połączenia wszystkich składników. Całkowicie wystudzić.
Białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i żółtka. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlać przygotowaną wcześniej
mieszankę i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie, choć dokładnie wymieszać szpatułką. Do przygotowanej formy
o wym. 33 x 21cm wylać ciasto, wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec w temp. 180'C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić
w uchylonym piekarniku. Przekroić wzdłuż na dwa blaty. Każdy z nich posmarować dżemem.
Masa michałkowa:
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 25 dag cukierków Michałki (starte na tarce o grubych oczkach)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
Serek
mascarpone, śmietankę i cukier ubić na sztywny krem, dodać rozpuszczoną kawę, żelatynę i michałki. Wymieszać. Masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem.
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier i żelatynę. Masę wyłożyć na drugi blat ciasta, wyrównać. Czekoladę i orzechy zetrzeć na wiórki, ozdobić ciasto.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz