niedziela, 5 maja 2019

Michałek


Dzisiaj ciasto dla wielbicieli popularnych cukierków michałków, ukrytych w kremie, pomiędzy kakaowymi blatami ciasta. Słodycz ciasta została przełamana dżemem z czarnej porzeczki i delikatną niczym chmurka masą śmietanową. Jest to lider wśród ciast na naszym świątecznym stole. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Zjem to! Przepis podaję z moimi zmianami i polecam bardzo! :)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
  • 1 szk. cukru
  • 1/2 szk. wody
  • 3/4 szk. oleju
  • 3 łyżki kakao 
oraz
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych
Wodę, cukier, kakao i olej umieścić w garnuszku i zagotować do połączenia wszystkich składników.  Całkowicie wystudzić. 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i żółtka. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlać przygotowaną wcześniej mieszankę i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie, choć dokładnie wymieszać szpatułką. Do przygotowanej formy o wym. 33 x 21cm wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180'C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Przekroić wzdłuż na dwa blaty. Każdy z nich posmarować dżemem.

Masa michałkowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 25 dag cukierków Michałki (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
Serek mascarpone, śmietankę i cukier ubić na sztywny krem, dodać rozpuszczoną kawę, żelatynę i michałki. Wymieszać. Masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem.

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, pod koniec dodać cukier i żelatynę. Masę wyłożyć na drugi blat ciasta, wyrównać. Czekoladę i orzechy zetrzeć na wiórki, ozdobić ciasto.

Udanych wypieków! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print