sobota, 15 czerwca 2019

Sok z kwiatów czarnego bzu




Oprócz tego, że sok z kwiatów czarnego bzu smakuje obłędnie, ma mnóstwo właściwości leczniczych. Można spożywać go jako dodatek do orzeźwiających napojów lub zimą do ciepłych herbat. Sok bez rozcieńczenia można pić przez snem (1 łyżka stołowa) jako lek wzmacniający, a także podczas wszelkich infekcji, zapalenia oskrzeli, grypy, przeziębienia – w celu ich wyleczenia. Uwaga: czarny bez jest rośliną leczniczą, ale NIE spożywamy surowych  kwiatów i owoców, ponieważ zawierają szkodliwe związki. Obróbka termiczna skutecznie je neutralizuje.
Polecam gorąco!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
 Składniki:
  • 40 koszyczków kwiatów czarnego bzu
  • 3 litry wody
  • 3-4 kg cukru
  • 4 cytryny
  • 100 g kwasku cytrynowego
Kwiaty oddzielić od grubszych łodyżek, oczyścić. Wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym zagotować (odstawić). Do gorącego wkroić cytrynę i dodać kwiaty bzu. Odstawić na 5 dni w chłodne miejsce, zamieszać raz dziennie. Szóstego dnia odcedzić, zagotować, zlać do słoiczków i zawekować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print