Oprócz tego, że sok z kwiatów czarnego bzu smakuje obłędnie, ma mnóstwo właściwości leczniczych. Można spożywać go jako dodatek do orzeźwiających napojów lub zimą do ciepłych herbat. Sok bez rozcieńczenia można pić przez snem (1 łyżka stołowa) jako lek
wzmacniający, a także podczas wszelkich infekcji, zapalenia oskrzeli, grypy, przeziębienia – w celu ich
wyleczenia. Uwaga: czarny bez jest rośliną leczniczą, ale NIE spożywamy surowych
kwiatów i owoców, ponieważ zawierają szkodliwe
związki. Obróbka termiczna skutecznie je neutralizuje.
Polecam gorąco!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 40 koszyczków kwiatów czarnego bzu
- 3 litry wody
- 3-4 kg cukru
- 4 cytryny
- 100 g kwasku cytrynowego
Kwiaty oddzielić od grubszych łodyżek, oczyścić. Wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym zagotować (odstawić). Do gorącego wkroić cytrynę i dodać kwiaty bzu. Odstawić na 5 dni w chłodne miejsce, zamieszać raz dziennie. Szóstego dnia odcedzić, zagotować, zlać do słoiczków i zawekować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz