Znane już z bloga ciasto 3 bit zostało wzbogacone warstwą truskawkową. Jest to świetna alternatywa dla osób lubiących ciasta kremowe i uwielbiających truskawki w różnej postaci. Ciasto robi się szybko, jest bezproblemowe, a przy tym bardzo smaczne. Polecam gorąco!
-------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 2 duże paczki herbatników maślanych (po 250g.)
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
Formę
o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę
herbatników, rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą
herbatników.
Krem budyniowy:
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 szk. mleka
- 3/4 kostki masła
- 0,5 kg truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 op. galaretki truskawkowej
Truskawki zmiksować, zagotować z cukrem. Do gorących wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić do lekkiego stężenia, po czym rozprowadzić na herbatnikach. Wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Masa śmietanowa:
- 1/2 l. schłodzonej śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szk. gorącej wody
- 2-3 łyżeczki cukru pudru (zwykłego i waniliowego)
Dodatkowo: 50 - 100g startej gorzkiej czekolady
Śmietanę
kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i
przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową szybko ułożyć na herbatnikach i
posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń