piątek, 21 czerwca 2019

3 bit z truskawkami


Znane już z bloga ciasto 3 bit zostało wzbogacone warstwą truskawkową. Jest to świetna alternatywa dla osób lubiących ciasta kremowe i uwielbiających truskawki w różnej postaci. Ciasto robi się szybko, jest bezproblemowe, a przy tym bardzo smaczne. Polecam gorąco!
-------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 2 duże paczki herbatników maślanych (po 250g.)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników.

Krem budyniowy:
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 szk. mleka
  • 3/4 kostki masła
 Masa truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. galaretki truskawkowej
Truskawki zmiksować, zagotować z cukrem. Do gorących wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić do lekkiego stężenia, po czym rozprowadzić na herbatnikach. Wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. 
 
Masa śmietanowa:
  • 1/2 l. schłodzonej śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szk. gorącej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (zwykłego i waniliowego)
Dodatkowo: 50 - 100g startej gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową szybko ułożyć na herbatnikach i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

1 komentarz:

Print