piątek, 7 czerwca 2019

Lodowiec






















Miniony dzień dziecka przywołał wspomnieniami do smaków dzieciństwa. Jednym z nich był lodowiec, ciasto, które moja Mama przygotowywała na wszystkie ważniejsze wydarzenia rodzinne. Wróciwszy do niego po wielu latach, wywołałam uśmiech na twarzy nie tylko mojej, ale i domowników. Ciasto nie jest kłopotliwe, jest za to orzeźwiające, słodziutkie, idealne z każdymi owocami. Polecam!
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • okrągłe biszkopty na trzykrotne przełożenie tortownicy
  • 2 op. galaretki wiśniowej
  • 1,5 szk. mleka
  • 5 żółtek
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżki kakao
  • ulubione owoce
Dno tortownicy o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć pergaminem. 

Galaretki rozpuścić w  3 szklankach gorącej wody, wystudzić.
1 szklankę mleka zagotować. ​Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać budyń, mąkę pszenną, pół szklanki mleka i zmiksować.  Gotową mieszankę wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Masło utrzeć do puszystej masy, dodając po łyżce zimny budyń. Uzyskaną masę podzielić na dwie równe części - do jednej dodać kakao i zmiksować.
Biszkopty nasączać w galaretce i układać pojedynczą warstwą na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na jasnym kremie wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w galaretce. Przykryć kremem z dodatkiem kakao, wyrównać. Wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w galaretce i owoce. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Udanych! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print