poniedziałek, 15 lipca 2019

Sernik truskawkowo cytrynowy

To moja ostatnia truskawkowa propozycja w tym sezonie. Sernik wygląda dosyć efektownie, jest intensywnie truskawkowy i orzeźwiający. Myślę, że idealnie wypadłby też w towarzystwie malin lub jagód. Polecam gorąco! :)
-------------------------------------------------------------------------------
 Masa serowo - cytrynowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2op. przezroczystej galaretki (o smaku cytrynowym)
  • 250 ml wrzątku
Na dnie blaszki o wym. 23x33cm wyłożonej pergaminem ułożyć biszkopty. Przezroczyste galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Ser z wiaderka zmiksować z cukrem pudrem i zimną, płynną galaretką. Gotową masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietanowo - truskawkowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 op. galaretki truskawkowej
  • 500 g truskawek
Truskawki umyć i zmiksować na mus. Owoce zagotować, wsypać galaretki truskawkowe, wymieszać i ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i stopniowo wlać zimny mus truskawkowy. Masę wyłożyć na zastygniętą białą masę i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Dodatkowo:
  • biszkopty do wyłożenia dna formy
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
  • truskawki na wierzch galaretki
Na zastygniętym cieście ułożyć pokrojone truskawki, zalać tężejącą galaretką, schłodzić.

Udanych! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print