wtorek, 9 lipca 2019

Truskawkowy sernik na zimno

Sezon truskawkowy dobiega końca, więc to ostatni dzwonek do wykorzystania tych owoców do ciast i deserów. Dzisiejszy sernik jest prosty w wykonaniu, niezbyt słodki i idealnie orzeźwiający w cieplejsze dni. Przepis na masę serową znalazłam tutaj, podaję z moimi zmianami i polecam gorąco!
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki tortowej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wrzątku
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier i żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do białek, na koniec wlać łyżeczkę wrzątku. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy o wym. 22 x 28cm wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w temp. 160-180°C. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Jeden z blatów włożyć znów do formy wyłożonej pergaminem.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu zmielonego np. z wiaderka
  • 700 g truskawek
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 3 szk. gorącej wody
  • kilka truskawek
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrami, połączyć z serem. Cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę. Połowę masy wylać na ciasto, przykryć drugim blatem biszkopta i wylać pozostałą masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. 

Udanych! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print