Biszkopt przełożony delikatnym kremem, zwieńczony czerwonym serduszkiem może być słodkim upominkiem na zbliżające się walentynki. Z wyciętych serduszek dodatkowo można zrobić domowe bajaderki. Przepis znaleziony w Internecie, od siebie dodałam tylko polewę czekoladową, polecam :)
-----------------------------------------------
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szk. cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 1 szk. mąki tortowej
- 1/2 szk. kakao
- szczypta soli
Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier,
cukier waniliowy i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszać
i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec 25 minut w temp. 170°C.
Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeden przełożyć z powrotem do formy, w
drugim za pomocą wykrawaczki w kształcie serca zrobić serduszkowe otworki.
Krem truskawkowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 1 szk. wody
Galaretkę truskawkową rozpuścić we wrzątku i ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Cienkim strumieniem wlać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Cienkim strumieniem wlać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta.
Dodatkowo:
- 1 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 300 ml wody
- polewa czekoladowa
Udanych wypieków ;)
Bardzo mi miło, że mój przepis się przydał �� Świetne rozwiązanie z tą czekoladą �� Pozdrawiam gorąco ��
OdpowiedzUsuń