wtorek, 11 lutego 2020

Czekoladowe serce




Biszkopt przełożony delikatnym kremem, zwieńczony czerwonym serduszkiem może być słodkim upominkiem na zbliżające się walentynki. Z wyciętych serduszek dodatkowo można zrobić domowe bajaderki. Przepis znaleziony w Internecie, od siebie dodałam tylko polewę czekoladową, polecam :)
-----------------------------------------------
Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. kakao
  • szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy o wym. 23 x 28cm. Piec 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeden przełożyć z powrotem do formy, w drugim za pomocą wykrawaczki w kształcie serca zrobić serduszkowe otworki.

Krem truskawkowy:
  • 500 ml śmietanki 30%  
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 1 szk. wody
Galaretkę truskawkową rozpuścić we wrzątku i ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Cienkim strumieniem wlać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na biszkopt, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta.


Dodatkowo:
  •  1 op. galaretki truskawkowej rozpuszczone w 300 ml wody 
  •  polewa czekoladowa
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Tężejącą galaretką wypełnić serduszkowe otwory w biszkopcie. Schłodzić. Biszkopt oblać polewą czekoladową, omijając serduszka.

Udanych wypieków ;) 

1 komentarz:

  1. Bardzo mi miło, że mój przepis się przydał �� Świetne rozwiązanie z tą czekoladą �� Pozdrawiam gorąco ��

    OdpowiedzUsuń

Print